Over onsContact
Blog 

Binnenkort krijgt prinses Amalia een jaarlijkse toelage van 1,5 miljoen euro. Dat is veel geld. Teveel geld, vinden veel mensen. Iedereen begrijpt dat zo’n besluit nu nooit meer genomen zou worden. In 1980 ging de Tweede Kamer er  mee akkoord en hoewel de maatschappelijke omstandigheden zijn veranderd, is premier Rutte van mening dat de belofte gestand moet worden gedaan: BELOOFD IS BELOOFD!

Meten met 2 maten....
De mensen die nu gepensioneerd zijn, hebben vaak lange tijd gespaard voor hun aanvullend pensioen. Ze legden er 25% van hun salaris voor opzij, hun eigen geld dus. Ze deden het met plezier, want de pensioenfondsen beloofden een waardevast pensioen. 
U begrijp het al: de maatschappelijke omstandigheden veranderden.....en daarom vindt het kabinet dat pensioenfondsen hun beloften NIET HOEVEN NAKOMEN. 

Koopkrachtverlies
Inmiddels staan veel gepensioneerden op een koopkrachtachterstand van 20% of meer. Geld is er overigens genoeg. Zelfs tijdens de economische crisis groeide het vermogen van pensioenfondsen van 800 miljard naar 1300 tot 1400 miljard. Ze doen het zo slecht nog niet. De pensioenfondsen zouden de pensioenen kunnen verhogen als ze zouden willen, maar ze mogen het niet van het kabinet.

Versoepel de regels!
50PLUS heeft het kabinet gevraagd om de pensioenregels tijdelijk te versoepelen, zodat de gepensioneerden met een aanvullend pensioen wèl een compensatie kunnen krijgen voor de gestegen kosten. Dat kan door de rekensystematiek, die niet meer is dan een computermodel, een beetje aan te passen.

Hardliner....
Deze week liet staatssecretaris Klijnsma weten daar niet voor te voelen en ze riep het Centraal Planburo te hulp om uit te leggen waarom niet. Als de pensioenen voor de huidige gepensioneerden worden verhoogd, gaat het ten koste van de pensioenen van de jongeren, zegt het Centraal Planburo. Het CPB heeft dat berekend met een sommetje, dat eerst door de minister zelf is bedacht. Zo bewijst ze haar eigen gelijk.

Maar klopt het ook?
De staatssecretaris wijst erop dat er door de lage rente (waar de politiek zelf voor verantwoordelijk is) te weinig geld binnenkomt bij de pensioenfondsen. Dat is een rekentrucje. D.w.z.: het klopt wel dat de rente laag is: op dit moment tussen de 0 en 1%, maar het feitelijke rendement van pensioenfondsen is –omdat ze ook in aandelen beleggen- veel hoger, 5 tot 6% soms. Ze staan er dus beter voor dan de staatssecretaris doet vermoeden.  Ze doet aan misinformatie. Dat weten de pensioenbestuurders zelf ook wel. 

Waarom horen we de pensioenfondsen niet?
Merkwaardig genoeg hoor je die pensioenbestuurders niet in deze discussie. Dat komt omdat ze onder controle staan van de PENSIOENPOLITIE, in het bijzonder De Nederlandsche Bank. Pensioenbestuurders die kritiek uitoefenen op het beleid van de staatssecretaris en dus opkomen voor hun gepensioneerden lopen het risico door de pensioenpolitie afgetoetst te worden. D.w.z.: ze worden dan ongeschikt verklaard en komen niet meer aan het werk. Financieel deskundige en activist Pieter Lakeman noemt dat chantage. Op deze manier heeft de staatssecretaris al haar critici efficiënt de mond gesnoerd en kan ze onweersproken roepen wat ze wil, keurig nagepapegaaid door onze gezagsgetrouwe media, die in het algemeen niet zo begaan zijn met het financiële lot van ouderen..

Klijnsma zet de waarheid op zijn kop
De staatssecretaris bedient zich in de publiciteit van het jong/oud-frame. D.w.z.: de staatssecretaris en het CPB (dat zich dus bedient van de rekentrucs die door de overheid zijn bedacht) beweren dat jongeren de dupe zijn als de ouderen een pensioenverhoging zouden krijgen. Maar eigenlijk is het omgekeerd: de jongeren teren op de zak van de ouderen. Jong betaalt te weinig premie om in aanmerking te komen voor een goed pensioen. Wat er nu te weinig wordt betaald, wordt dus bijgeplust uit de spaarpot van de huidige gepensioneerden en daarom kunnen die naar hun zuurverdiende centjes fluiten.

Kieswijzer
Denk er aan bij de komende verkiezingen. Wilt u weten welke politieke partijen de staatssecretaris steunen in haar spel van geraffineerde misleiding , ga dan naar de kieswijzer van de website www.loonvoorlater.nl. http://www.loonvoorlater.nl/nieuwsberichten/loon-voor-later-kieswijzer.aspx